Bebe acasa - primele zile cu bebelusul


Cele 7 zile care au trecut de cand l-am nascut pe bebe si pana am ajuns acasa au fost cele mai lungi. Imi doream foarte mult sa mergem in sfarsit acasa si sa ne incepem viata in 3. Stiam ca nu ma asteapta zile si nopti prea usoare, insa urma sa fie mult mai bine decat la maternitate.

Desi am incercat sa cumpar tot ce imi trebuia inainte sa nasc, cand am ajuns acasa mi-am dat seama ca mai am nevoie de multe lucruri mici sau mari, dar foarte necesare.

Pentru primele zile este bine sa cumparati:

1-2 paturici de bumbac (mai ales iarna)
3-4 scutece de finet
1 pachet de pampersi (eu foloseam cam 6-7 pe zi)
1-2 pachete servetele umede pt bebelusi
1 crema pt fundulet + 1 pudra
1 sampon/ gel de dus pt bebelusi
1 sticla alcool sanitar
10 fiole ser fiziologic
1-2 pachete comprese sterile
1 pudra Baneocin
1 pompita pt nas (sau un aspirator nazal) - eu il am pe acesta si e foarte bun
1 set manichiura (forfecuta cu varf rotunjt si unghiera)
1 termometru de camera
1 termometru electronic pt bebe
1 glicerina boraxata
3-6 supozitoare cu paracetamol pt sugari

Desigur lista se poate suplimenta in cazul in care bebe nu este alaptat exclusiv si veti avea nevoie de biberoane, lapte praf, sterilizator, cana fierbator, termos, perie pt biberoane.

Daca bebe are colici sau probleme cu burtica (constipatie, diaree) aveti nevoie si de Espumisan, Bonnisan, ceai musetel sau Alinan. Este bine sa intrebati mai intai medicul de familie sau neonatologul/ pediatrul.

Medicul nostru de familie este pediatru, iar la prima vizita acasa ne-a recomandat si Debridat pt durerea de burtica. Dupa 14 zile ne-a recomandat Vitamina D3 si gluconat de calciu timp de 10 zile. Vitamina D3 o ia si acum , la 3 luni, in locul Vigantolului, pt ca bebe al meu a avut si fontanela anterioara si cea posterioara cam deschise.

In orice caz, nu utilizati nici un medicament fara avizul medicului specialist!

Temperatura in camera bebelusului trebuie sa fie de aprox 22-23 grade. Desi la maternitate bebe a stat insafat, acasa i-am dat costumase cu botosei. In primele zile i-am pus noapte si dupa baie o caciulita subtire. Apoi, cand s-a acomodat cu temperatura, nu i-am mai pus.

Prima mare provocare pt parinti este baita. Noi nu l-am spalat pana acum in baie, ci doar in camera pt ca e mai cald. De obicei setam termostatul pe 24 de grade inainte de baie, apoi revenim la 23.

Am ales o cadita anatomica, cu un suport pt bebe. El sta confortabil pe suport si e mai usor de spalat. 

Inca din prima zi i-am facut baie doar noi 2, fara mame, bunici, matusi. Este important sa il tineti bine pe bebe, sa il spalati cu lotiune de baie cu ph neutru (noi folosim Johnsons) si sa nu ii introduceti apa in urechi. Ca sa il linistiti este recomandat sa vorbiti cu el, sa ii cantati, sa ii puneti muzica. Bebe al nostru s-a imprietenit imediat cu apa si nu am avut nicio problema, dar sunt si bebei care se sperie si au nevoie sa fie linistiti de mami si tati. Daca nu ii place deloc apa, incercati sa il tineti in brate si sa il spalati usor cu un buretel pt bebelusi sau un scutec moale.

Cu alimentatia lui bebe sunteti probabil deja familiarizate din spital, mai ales daca ati stat cu bebe in rezerva si l-ati alaptat. Daca bebe nu e inca bine invatat la san, trebuie sa insistati in primele zile acasa sa il alaptati. Este greu si putin dureros la inceput, dar indata ce bebe mananca la san constant, devine mai usor.

Eu nu am reusit sa il hranesc exclusiv la san si a trebuit sa ii dau completare lapte praf. Alegeti un lapte recomandat de la spital sau de medic. Eu i-am dat la inceput Nan Optipro, apoi am schimbat cu Nan Comfortis pe care bebe il mananca mai bine.

Este mai complicat daca bebe nu e alaptat exclusiv, asa ca trebuie sa va pregatiti cu biberoane, sterilizator pt biberoane (merg si fierte), o cana fierbator pt apa si termos. Eu am o cana in care fierb apa si apoi doar o incalzesc la fiecare masa. Dar se poate mentine apa calda si in termos, ideal atunci cand plecati pe undeva. Exista si aparate automate pt pregatit formula de lapte, dar sunt cam scumpe.

Nu este nevoie sa ii dati bebelusului apa sau ceai. Eu i-am dat doar ceai pt colici, dar pt o scurta perioada fiindca nu fost prea eficient. 

In afara de baie este nevoie si de o igiena zilnica a bebelusului. Ochii se curata cu ser fiziologic si comprese sterile, urechile se sterg cu un colt de prosop umed sau o compresa (nu cu betisoare!), in nas se picura 2-3 picaturi ser fiziologic (sau Nazosept) si se aspira usor, interiorul obrajilor, gingiile si limba se curata cu o compresa sterila cu glicerina boraxata. Buricul este bine sa evitam sa il udam la baie, in primele 2 saptamani, ci il stergem usor cu alcool sanitar si pudram cu Baneocin. Bebelusului meu i-a cazut la fix 14 zile, dar am continuat sa il curat cu alcool sanitar si Baneocin pana la o luna cand s-a cicatrizat bine. Funduletul se sterge cu servetele umede la fiecare schimbare de scutec umed, iar dupa fiecare scutec murdar se spala putin la chiuveta sau intr-un lighean mic (doar al lui bebe!) Se folosesc creme protectoare: de galbenele, Bepanthen, Sudocrem, etc. Eu folosesc uneori si pudra Johnsons. Scutecul este recomandat sa se schimbe inainte de fiecare masa!

Somnul. Eu l-am culcat pe bebe in patut din prima zi si a fost ok. Nu doarme niciodata singur in camera si noaptea ii tinem aprinsa o veioza mica. Ziua il tinem si in patul nostru, fie cand se joaca, fie cand doarme. Seara il punem in patutul lui. Patutul are saltea de cocos de 10 cm. Bebe doarme pe o pernuta subtire pt bebelusi si (desi uraste maxim!!) il invelim cu paturica sau scutec de finet. Nu a suportat de la inceput sa fie acoperit de la brau in sus, in special pe maini.

Camera lui bebe o puteti decora dupa placul vostru, dar alegeti culori cat mai vesele, stickere cu animalute, stickere fosforescente pt a-l atrage noaptea. Alegeti jucarii zornaitoare si muzicale la inceput. Noi avem si o jucarie care proiecteaza imagini cu animalute pe tavan. Pentru primele zile este atractiv pt bebelusi si un carusel pt patut. Dupa prima luna eu i-am luat si o paturica de joaca (cu multe jucarii colorate agatate de ea), pe care i-o pun in patul nostru. Stiu ca la inceput o sa va ia valul ca pe mine si veti cumpara si multe jucarii de plus, dar bebe e prea micut sa se joace cu ele. Sunt insa minunate pt decorul camerei :)

Pentru ca imediat ce ajungeti acasa nu o sa mai vreti sa il infofoliti pe bebe in scutece ca la spital, cumparati-i hainute lejere, vesele, dupa placul vostru. Eu am ales la inceput salopete cu botosei, usor de inchis si deschis cu capse pe burta si picioare, body-uri, pantalonasi cu talie lata (elasticul strans sau ingust il incomodeaza la buric), sosete mai lejere si botosei, manusi (pe care baiatul meu nu le-a suportat deloc, dar il ajutau sa nu se zgarie), cateva caciulite subtiri. Pentru afara am preferat combinezoane imblanite cu gluga. 

El n-a prea iesit afara, fiind nascut in miez de iarna, dar dupa 14-15 zile l-am scos cate putin in balcon. Cand vremea a fost placuta si insorita, cu temperaturi peste 5 grade l-am scos la plimbare in landou. La inceput 5-10 min, apoi in functie de vreme mai mult.

Am evitat sa merg cu el in vizita sau sa primesc musafiri in primele 1-2 luni. Au venit doar membrii apropiati ai familiei, pe rand. In jur de 3 luni il puteti scoate mai des la plimbari, puteti merge in vizita, la medic, la cumparaturi. Important e sa nu exagerati si sa va asigurati ca e totusi ferit de diverse boli virale.

In primele saptamani cand ajunge bebe acasa, trebuie sa chemati medicul de familie pentru un consult amanuntit si pt recomandari. Este cel mai bine sa vina acasa si nu sa mergeti voi la cabinet!

Zilnic trebuie sa aerisiti camera bebelusului! (chiar daca e frig afara)

In afara de rutina zilnica: papa- somn- baie- joaca, bebe are nevoie de muuulta atentie, caldura si iubire. Inca din prima zi acasa trebuie alintat, leganat, pupat si mangaiat. Nu va faceti griji ca devine rasfatat, e inca prea mic sa se rasfete si are mare nevoie de dragostea voastra.

Nu il lasati sa planga si incercati sa descoperiti ce nu ii convine, incercati sa va faceti voi programul in functie de el si nu invers. Respectati orele de masa, de somn, de baie, nu il deranjati cu zgomote puternice, nu il expuneti la lumina puternica, la mirosuri intepatoare. Incercati sa ii faceti zilnic un masaj cu ulei cosmetic, se va relaxa mai ales inainte de somn.

Ca sa faceti fata noptilor nedormite apelati la ajutorul bunicilor din cand in cand, incercati sa va hraniti si hidratati bine, luati vitamine postnatale.

Si bucurati-va de fiecare moment, fiindca trece timpul foarte, foarte repede!!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce mananca bebe la 7 luni

Ce mananca bebe la 10 luni

Dimensiunea fatului pe saptamani